Musik

Apple i nya förhandlingar med skivbolagen

Snart löper Apples avtal med de större skivbolagen ut, och Apple vill betala ut lägre ersättning för musiken.


Apple är världens näst största strömmande musiktjänst efter Spotify. Nu är det dags för omförhandling mellan Apple och de stora skivbolagen. Apple vill alltså sänka skivbolagens del av intäkterna. Troligtvis är läget fördelaktigt för Apple eftersom strömmande musiktjänster driver på tillväxten i musikbranschen. Förra året växte den med 5,9 procent.

Apple önskar ändra både den strömmande musiktjänsten Apple Music, och nedladdningsbutiken Itunes Store. För närvarande uppges Apple betala 58 procent av intäkterna. Itunes Store har inte drabbats nämnvärt hårt av sin strömmande syskontjänst, och skivbolagen kommer troligtvis gå med på en sänkning av ersättningsnivån så länge Apple Music fortsätter att växa.  Därtill ska skivbolagen även ha manat Apple att marknadsföra nedladdning via Itunes i länder där strömmande musik ännu inte är vanligt.

Nyligen lyckades även Spotify ro iland ett nytt avtal med skivbolagen som innebar att ersättningsnivån sänktes från 55 procent till 52 procent. Det ger Apple goda utsikter enligt experter.

1lwjzb43mh1iuvf3-large

 


Sponsrade produkter
Google Chromecast 2
Google Chromecast 2
469.00kr hos Ginza AB
Ginza AB

Till butiken
Apple TV 32GB (4th Gen)
Apple TV 32GB (4th Gen)
1959.00kr hos Ginza AB
Ginza AB

Till butiken
Apple TV 4K 32GB
Apple TV 4K 32GB
2259.00kr hos Ginza AB
Ginza AB

Till butiken
Apple TV (3rd Gen)
Apple TV (3rd Gen)
1695.00kr hos MacForum
MacForum

Till butiken

Etiketter:

Kategori: musik

| 8 juli 2017

Om skribenten ()