Prylkoll-PC 2012

Prylkoll-PC 2012: Chassi och nätaggregat

I del 2 av Prylkoll bygger en PC ska vi välja ett chassi och ett nätaggregat till vårt datorbygge Prylkoll-PC 2012.

Chassi

Det är ingen överdrift att påstå att det finns många tillverkare av datorchassin.

chassi för prylkoll-pc 2012

Några populära tillverkare idag är Antec, Fractal Design, Cooler Master, Streacom (liggande desktop-chassin) och Silverstone. Idag finns det dessutom flera olika formfaktorer än någonsin tidigare och några modeller ser inte ens ut som datorer.

Men här ska vi inte krångla till det utan jag väljer ett så kallat midichassi från Antec kallat Threehundred II till Prylkoll-PC 2012. Ett midichassi rymmer allt du behöver i en dator och mer därtill och eftersom det är enkelt att bygga i och för att resultatet ser ut som en typisk dator så väljer jag det. De utvalda komponenterna för vårt bygge hade dock kunnat passa även i ett något mindre chassi.

Chassit Antec Threehundred II kommer med två varvtalsreglerade fläktar (120 och 140 millimeter) men saknar nätaggregat så det kommer härnäst.

Nätaggregat

Nätaggregat är även dessa en djungel och här finns det dessutom oseriösa aktörer. Så sent som i år förbjöds en tillverkare sälja sina nätaggregat i Sverige för att de helt enkelt ansågs alltför brandfarliga.

Populära märken i Sverige är till exempel Antec, Fractal Design, Corsair, FSP och Be-Quiet.

nätaggregat för Prylkoll-PC 2012Du behöver tänka på tre viktiga saker när du väljer nätaggregat, det måste ha tillräckligt många watts effekt för att kunna driva din nya dators alla delar. Det måste passa i den typ av låda du köper. Oftast inget problem men ibland ställer den sida fläkten sitter på till problem. Slutligen måste det vara Plus 80-certifierat. Är det inte det så gör du bara om ström till värme. Plus 80-certifieringen innebär att ett nätaggregat har en effektivitet på minst 80%. Idag är den ofta bättre än så.

Kralliga grafikkort och många traditionella hårddiskar drar mycket ström. I vårt bygge blir det SSD istället för hårddisk och vi har bara ett grafikkort även om det är ganska kralligt. Ett nätaggregat på runt 500 watt skulle egentligen räcka bra men jag slår till med 620 watt som är en ganska vanlig effekt. Nätaggregatet ifråga heter Antec High Current Gamer 620 och är certifierat med 80 Plus Bronze. Blir utmärkt till Prylkoll-PC 2012.

Många kablar förhindrar luften att röra sig fritt i chassit. Därför finns det nu nätaggregat med modulära kablar där du bara monterar de du faktiskt använder. Dessa är givetvis lite dyrare.

Vi kan montera nätaggregatet i chassits botten baktill redan nu. Men moderkortet får vänta lite eftersom jag inte valt CPU-kylare än och den behöver förberedas på moderkortets undersida.

Tävling

Det blir en liten tävling också. Inte så liten faktiskt. Vad du kan vinna är början till ditt eget PC-bygge. Nämligen Antecs absolut populäraste chassi i fulltower-format kallat P280. I detta har jag även monterat ett Antec nätaggregat av precis samma modell som i Prylkoll-PC 2012. Själva tävlingen kommer i en separat notis senare idag så att så många som möjligt ska se den.

Sponsrade produkter
Phanteks Eclipse P400 Tempered Glass
Phanteks Eclipse P400 Tempered Glass
990.00kr hos Asedo
Asedo

Till butiken
Cooler Master MasterBox Lite 3.1
Cooler Master MasterBox Lite 3.1
499.00kr hos Ginza AB
Ginza AB

Till butiken
Nzxt S340 Elite
Nzxt S340 Elite
909.00kr hos Ginza AB
Ginza AB

Till butiken
Thermaltake View 27
Thermaltake View 27
756.00kr hos ComputerSalg.se
ComputerSalg.se

Till butiken

Etiketter: , , ,

Kategori: data

| 16 december 2012

Del 2: Chassi och nätaggregat

Om skribenten ()

Före detta chefredaktör, numera skribent nån gång då och då. Hittas numera på Bilkoll.se och som grundare & CEO för Yebo!World.