Recension: TomTom Go Live 1000


Något efter Navigon och Garmin släppte under hösten TomTom sin första uppkopplade GPS-navigator i Sverige. Modellen heter Go Live 1000 och den har jag provkört några veckor.

En fristående GPS-navigator anno 2010 fungerar inte så mycket annorlunda än en från säg 2007. Vad som är nytt är att navigatorn nu har mera data att räkna på. Som till exempel tid på dygnet, historiska genomsnittstider och det aktuella trafikläget som det rapporteras in via TMC. Det ger möjlighet till mera verklighetsnära ruttberäkningar helt enkelt.

Det är uppkopplade tjänster, snyggare presentation av kartor och terräng (gärna i platt 3D) samt betal-tjänster som är det nya när den fristående GPS-navigatorn ska tävla mot iPhone och Android-telefoner.

Live innebär att Go Live 1000 innehåller ett SIM-kort för mobil data. Du betalar inget själv för uppkopplingen utan den har TomTom i förväg förhandlat fram med europas mobiloperatörer och lagt med i inköpspriset.

Navigatorn kopplar själv upp sig då och då för att leta efter kartuppdateringar och framförallt den aktuella trafiksituationen. Har du matat in en rutt och Go Live 1000 laddar ned vägdata som gäller din färdväg varnar den och föreslår alternativ. Andra Live-tjänster är väderrapporter, fartkameror och lokal sökning.

Genom att koppla Go Live 1000 till din mobiltelefon med Bluetooth kan du även ringa nödsamtal eller till närmaste restaurang direkt från navigatorn.

Go Live 1000 har ett riktigt smart magnetsnäppfäste mot vindrutehållaren. Place and click så att säga. Att ingen kommit på det tidigare. Dock måste laddsladden monteras genom fästet och in i navigatorn varje gång. Varför inte göra så att sladden kan sitta kvar i fästet när navigatorn tas bort?

Du kan inte surfa fritt på nätet med TomTom Go Live 1000. Det finns ingen riktig webbläsare. Däremot kan du söka lokalt med Google Local Search.

Go Live 1000 har heller ingen plats för minneskort vilket innebär att all din kartografi måste få rum i interminnet på 4GB och föras över via TomToms egen medföljande programvara.

12 månaders Live-tjänster ingår i inköpspriset. Därefter måste du betala en slant årsvis för att kunna använda tjänsterna.

+ Magnetfästet är klockrent

+ 12v-adaptern till usb är liten och smidig

+ Lättanvänd men med många funktioner

– Tar god tid på sig att hitta satelliter ibland

– onödigt bulkig. Tjock och lite tung.


Om TomTom är ditt favoritmärke bland GPS-navigatorer så är Go Live 1000 ditt bästa val idag. För självklart ska en GPS-navigator vara uppkopplad.
Hur den står sig mot Garmins och Navigons senaste uppkopplade modeller vet jag inte än. En Navigon 70 Premium Live står på tur i Testlabbet.


TomToms egen produktsida

TomTom Go Live 1000 på Prisjakt

TomTom Go Live 1005 med större skärm

Garmin Nüvi Nülink 1695

Navigon 70 Premium Live

Etiketter: ,

Kategori: GPS, test

| 13 december 2010

Om skribenten ()

Före detta chefredaktör, numera skribent nån gång då och då. Hittas numera på Bilkoll.se och som grundare & CEO för Yebo!World.