Test av ZTE Blade AndroidPrylkolls residenta Android-expert Ola Eriksson har tittat närmare på Android-telefonen ZTE Blade.

En telefon som sätter en ny standard för budgetlurar.


ZTE Blade är kinesiska ZTEs första egna telefon som släpps i Sverige. Det är en lågpristelefon med Android 2.1 under skalet.

Trots det låga priset har telefonen en hel del teknik som vi tidigare bara sett hos telefoner med dubbla priset. Skärmen ligger till exempel på 3,5 tum med en upplösning på 480×800 pixlar. Rejält mer än hos till exempel Sony Ericssons skapligt nya X8 med andra ord.

Storleksmässigt är Blade mycket lik en Nexus One, något kortare men väger precis lika mycket. Vikten gör att den känns stabil och ligger bra i handen. Plastskalet är kanske inte det bästa vi har sett. Baksidan knäpps dit lite väl enkelt och efter bara några dagars användande glappar skalet lite i ena kanten. De tre fysiska knapparna är inte heller de mest förtroendeingivande men de gör sitt jobb.


ZTE Blade är ingen top-of-the-line-telefon som bryter några gränser men för under 2 000 kronor för du en högupplöst skärm med bra färgåtergivning och multitouch, GPS, WiFi, kamera och allt annat väsentligt.

Så även givetvis multitasking så att du kan köra flera program samtidigt. Allt rullar på en processor på 600Mhz. Minnet kan byggas ut med microSD-kort vilket är ett måste om du vill spela musik eller ta mycket bilder med telefonen. Ett 2 GB-kort följde med den telefonen vi testat.
Telefonen rullar på Android 2.1. PÅ nätet ryktas om en uppdatering till 2.2 men det är ingenting vi sett något av ännu. ZTE’s version av Android är helt fri från egna påhitt från tillverkaren vilket jag gillar. Här är det ”vanilla” Android som gäller vilket brukar ge uppdateringar till telefonen skapligt snabbt.
Basala saker som att ringa med telefonen, kvalitet på samtalsljud och wlan och uppkopplingshastigheter är ingenting jag har något att anmärka på.

ZTE Blade omgiven av HTC Hero och Nexus One

ZTE Blade är inget under av snabbhet, det laggar i bland i menyerna och scrollningen är inte sådär mjuk som jag vill att den ska vara. Jag blir ibland lite irriterade på detta men kan ofta dämpa detta med att tänka på vad telefonen kostar. Men jag skulle gärna se Android 2.2 som ger en riktigt bra skjuts i prestanda.

Däremot kan priset knappast kompensera för att ZTE satt i en kamera från tidigt 2000-tal. Det är ungefär så den känns med 3,2 megapixlar, ingen blixt, brusigt, mörkt och långsamt. Videoinspelningen fortsätter i samma anda. Är foto och video viktigt för dig – titta någon annanstans!


Inte högsta prestanda och inte heller den bästa byggkvaliteten men med tanke på priset så sätter ZTE Blade en helt ny nivå för instegstelefoner med Android. Kan du tänka dig en tämligen okänd kinesisk tillverkare framför halvsvenska Sony Ericsson så finns det ingen anledning att inte köpa en Blade istället för en Xperia X8 till exempel.


+ Priset

+ Vanilla Android

+ Skärmen

– Tveksam byggkvalitet

– Usel kamera

– Något sega menyer

Tillverkare: ZTE

Modell: Blade

Android-version: 2.1

Storlek: 56x116x11,8 mm

Vikt: 130 g

Skärm: 3,5”, 480×800 pixlar

Kamera: 3,2 MP

In/utgångar: 3,5 mm teleplugg, micro-usb.

Övrigt: microSD-kort, 802.11 b/g, Bluetooth 2.1 med A2DP

ZTE Blade produktsida (på Kinesiska)

ZTE Blade på Prisjakt

Test av ZTE Blade hos Swedroid


Sponsrade produkter
Zte Blade A452 Dual SIM
Zte Blade A452 Dual SIM
1505.00kr hos ComputerSalg.se
ComputerSalg.se

Till butiken
Zte Blade V8 Dual SIM
Zte Blade V8 Dual SIM
2968.00kr hos ComputerSalg.se
ComputerSalg.se

Till butiken
Zte Blade A320 Dual SIM
Zte Blade A320 Dual SIM
1395.00kr hos BilligTeknik SE
BilligTeknik SE

Till butiken
Zte Blade L110 Dual SIM
Zte Blade L110 Dual SIM
806.00kr hos ComputerSalg.se
ComputerSalg.se

Till butiken

Etiketter: , ,

Kategori: mobil, test

| 22 november 2010

Om skribenten ()

Ola Eriksson är Prylkolls egen Android-specialist.